KAKVU VODU PIJETE?

Voda je najdragocjenija tekućina. Bez vode ne možemo živjeti. Voda je važnija i od hrane koju jedemo. Zato je od izuzetne važnosti pravilna skrb o vodi koju pijemo.
Svjedoci smo sve većih onečišćenja našeg okoliša, a time i resursa vode. O tome svakodnevno čitamo u novinama i gledamo na televiziji.
Sve više spoznajemo da ni naša voda iz slavine nije imuna na velike i brojne ekološke probleme u Hrvatskoj. Zabrinjavaju nas i problemi s distribucijom vode, jer se skoro 40 % vode gubi u distribuciji zbog dotrajalih cijevi.

Malo po malo ruše se naša uvjerenja kako mi u Hrvatskoj (jedini u Europi) imamo najkvalitetniju vodu za piće direktno iz slavine.
Kako o kvaliteti vode koju pijete ovisi i Vaše zdravlje nužno je zaštititi obitelj i osigurati joj kvalitetniju – zdraviju vodu za piće.

Kakva Vam se rješenja nude?

VODA IZ SLAVINE

Većina stanovnika naprednijih europskih zemalja, kao što su Grčka, Turska, Austrija, Njemačka, Italija, Francuska, Španjolska, Belgija, Engleska i dr., ne pije vodu direktno iz slavine, već kupuju prirodnu izvorsku vodu u bocama ili koriste različite filtere ili sustave za pročišćavanje vode za piće.
Međutim, još uvijek većina stanovnika Hrvatske pije vodu direktno iz slavine.
Mnogi su uvjereni da je naša voda najbolja i najkvalitetnija. Je li to zaista tako?
Tako isto uvjerenje imaju i stanovnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Albanije. Mi to zovemo "balkanskim sindromom pitke vode".

Što je zajedničko za navedene zemlje, osim zemljopisne pripadnosti Balkanu?
Ne treba previše mudrosti da bi zaključili da su sve spomenute zemlje imale ista ili slična društvena i politička uređenja.

Nažalost, niti razvoj demokracije u Hrvatskoj nije uspio srušiti monopolističke (ne)istine o superiornoj kvaliteti vode iz naših slavina. Oko vode se isprepliću različiti politički, strateški, socijalno-ekonomski i dr. interesi. A, čim su prisutni interesi …

Istina, Hrvatska spada u zemlje bogate prirodnim resursima vode.
Podzemne vode su nevidljivo hrvatsko bogastvo.

Međutim, problemi ipak postoje:

NISKA RAZINA EKOLOŠKE SVIJESTI
Na divlje deponije smeća odlažu se veoma opasni i toksični materijali i tekućine, stara motorna ulja izlijevaju se u odvode oborinske vode, prekomjerna je potrošnja herbicida, pesticida, umjetnih gnjojiva, ...

NEDOVOLJNA ZAŠTITA VODOZAŠTITNIH ZONA
U blizini ili unutar vodozaštićenih zona nalaze se prometnice, energetski objekti, poljoprivredna zemljišta, farme, deponije smeća, ...

PROBLEMI U DISTRIBUCIJI VODE
Podzemne vodovodne cijevi i kućne vodovodne instalacije su stare, porozne, izrađene iz neadekvatnih – nezdravih materijala kao što su Olovo, Azbest, Cink, ...

PROBLEMI U MONITORINGU ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI VODE
Vlasnik vodoopskrbnih poduzeća i ustanova za analizu vode je isti – država
Voda se ne uzorkujena mjestima stvarne potrošnje – u našim domovima, već na crpilištima i propisanim punktovima koji su često daleko od naših domova pa se voda može naknadno onečistiti

(NE)ODGOVORNOST ZA KVALITETU VODE ZA PIĆE
- Društvena odgovornost (do vodomjernog okna ispred objekta – do vodomjera)
- Individualna odgovornost (nakon vodomjera)

Jeste li Vi osobno zadovoljni kvalitetom vode u svome domu?

  • Začepljuju li se mrežice na Vašim slavinama?
  • Kako izgledaju Vaše kade i umivaonici kada otvorite slavine nakon povratka sa putovanja ili godišnjeg odmora?
  • Stradavaju li bojleri u Vašim domovima? Što kažu serviseri istih?
  • Zašto stradavaju Vaše perilice?
  • Preporučuju li uzgajivači akvarijskih ribica vodu izravno iz slavine?
  • Preporučuju li uzgajivači biljaka zalijevanje osjetljivog bilja vodom iz slavine?

Je li sve navedeno važnije od zdravlja Vas i Vaše djece?
Mislite li da bi pitka voda u Vašem domu mogla i trebala biti još bolja, sigurnija i zdravija?
Vaša obitelj zaslužuje najbolju moguću kvalitetu vode. Također zaslužuje saznanja o onečišćenjima vode, bez obzira kako vjerojatna ona bila. Možda nikada nećete morati brinuti o svojoj vodi, ali bude li potrebe dobro je znati da za Vas postoje dostupna rješenja.

VODA U BOCAMA

NEZDRAVA AMBALAŽA
Naše trgovine prepune su različitih prirodnih voda u bocama.
Svakodnevno smo bombardirani reklamana za vodu u bocama putem novina, jumbo plakata ili TV-a. Svi ističu izuzetnu kvalitetu svoje vode u bocama. No, i najpoznatiji svjetski brendovi vode u bocama u obilježeni su aferama vezanim za kvalitetu.
Sve je više istraživanja koja ukazuju na nezdravu plastičnu ambalažu.

TROŠAK Prosječna cijena 1 L kupovne vode stoji 4 kn. Kako bi Vaša obitelj trebala dnevno trošiti min. 5 L vode za piće i kuhanje, onda morate biti spremni na trošak od 20 Kn dnevno ili 600 Kn mjesečno. Za 1 god. potrošit ćete 7.200 Kn, za 10 god 72.000 Kn, za 20 god 144.000 Kn.
Jeste li toliko bogati?

EKOLOŠKA BOMBA
Koliko plastičnih boca ćete za to vrijeme tome baciti u svoj okoliš (18.000 boca)?

VODA IZ FILTERA

Na tržištu je dosta velika ponuda različitih uređaja za pročišćavanje vode.
Morate znati što želite:
- Površno (neučinkovito) pročišćavanje vode
jednostavnim malim filterima na bazi aktivnog ugljena, koji otklanjaju samo manji dio onečišćenja iz vode, ali ne i cijeli raspon. To su prilično neučinkovita rješenja.
- Kvalitetno pročišćavanje vode
uređajima koji za pročišćavanje koriste najnapredniju R.O. tehnologiju (Reverzna Osmoza).

Ukoliko niste spremni na kompromis kada je u pitanju kvaliteta vode koju pije Vaša obitelj, a time i zdravlje Vaše obitelji, onda su R.O. filteri za vodu jedino sigurno rješenje.