H2O - POTROŠAČKI VODIČ

Hrvatska spada u zemlje bogate vodom. VODA je nevidljivo Hrvatsko bogatstvo. Velike hrvatske kompanije već grade, u ekološki čistim područjima, punionice za vodu, koja će se izvoziti.
No, pijemo li mi baš takvu ČISTU VODU iz podzemlja?
Koliko je kilometara vodovodnih cijevi između vodocrpilišta i naših slavina?
Koliko su stare i u kakvom su stanje podzemne VODOVODNE CIJEVI?
Koliki su gubici vode u distribuciji?
Blizu 30 % domova u Hrvatskoj nije priključeno na JAVNU VODOVODNU MREŽU.
Još gora situacija je s kanalizacijom.

Stanovnici europskih zemalja godinama ne piju vodu direktno iz slavina. Zašto?
U Hrvatskoj se preko 90% otpadnih voda ne pročišćava, iako u svijetu to svi rade, pa unatoč tome njihova voda nije za piće, a naša je u redu?

Zone ODGOVORNOSTI za pitku vodu podijeljene su:
Do glavnog vodomjernog okna ispred objekta (kuće, zgrade i sl.) - odgovorno je javno vodoopskrbno podizeće
Poslije glavnog vodomjernog okna odgovorni ste - Vi!

Možda nikada nećete morati brinuti o svojoj vodi, ali bude li potrebe dobro je znati da za Vas postoje dostupna rješenja:

KARBONSKI FILTERI

Koriste se da bi smanjili zagađenja vode kao što su klor, pesticidi i organske kemikalije, ali i za poboljšanje mirisa i okusa. Filteri sa aktivnim karbonom su različitih veličina, od vrčeva i onih koji se priključuju na slavinu do onih za pročišćavanje vode u vodovodnim deponijama. Potrebno je redovito mijenjanje samih filtera kako bi se zadržala njihova učinkovitost. U suprotnom se može postići potpuno suprotan efekt. Karbonski filteri ne mogu otkloniti širi spektar onečišćenja.

DESTILACIJSKI UREĐAJI

Da bi se smanjile nečistoće u vodi procesom destilacije električni grijač prvo prokuha vodu, pa se onda para kondezira i sprema u rezervoar. Kako metali, soli i čvrste nečistoće ne isparavaju destilacijom se otklanjaju. Ovi uređaji neovisni su o kućnim cijevima i postavljaju se na mjestu samog konzumiranja vode. U odnosu na druge uređaje za pročišćavanje vode neekonomični su, jer troše dosta struje (1L vode ≈ 1 KW struje), a za elektro-dijelove nužne su redovite izmjene.

UV DEZINFEKCIJA

UV uređaji uništavaju mikroorganizme izlagajući ih jakom UV svjetlu. Pokazali su se veoma efikasnim protiv bakterioloških onečišćenja. No, oni samo dezinficiraju, ali ne i otklanjaju nečištoće. Stoga se najčešće koriste u kombinaciji s drugim filterima. Ovi uređaji dobri su za izvorske i bunarske vode, za vode iz gustirni. Ipak kod mutne vode manje su efikasni. Stalna potrošnja struje i periodične izmjene UV žarulja čine ih skupim.

RO SUSTAVI

Sustave sa Reverznom Osmozom (RO) preporuča američki Centar za kontrolu bolesti kao najefikasniji način tretiranja vode za piće u samom domu. Ovi izuzetno popularni sustavi koriste posebnu polupropusnu membranu, čije pore su veličine 0,0005 μ - 0,0001 μ, koja propušta samo molekule vode. Nečistoće ostaju s druge strane membrane i ispiranjem se izbacuju direktno u kanalizaciju.
Ovi sustavi efikasni su za otopljene čvrste nečistoće, otopljene kemikalije, kao i za širok opseg drugih nečistoća, koje se eventualno mogu pojaviti u vodi.
Kada birate kućni RO sustav obratite pozornost radi li na struju. Općenito, RO sustavi koji ne koriste električnu energiju ne troše istu, manje se kvare i niži su troškovi servisiranja.

Nečistoće možda neće nikada doći u Vašu vodu. Voda iz Vaše slavine može zadovoljavati sve standarde i biti bez štetnih mikroorganizama i kemikalija.
Ipak, da bi osigurali čistu savjest da ste učinili sve da zaštitite zdravlje svoje obitelji, učinite ono što već čine milijuni ljudi širom svijeta kupujući vodu u boci ili instalirajući kućni sustav za pročišćavanje pitke vode